Englænderne har et begreb der taler om at “putte Gud ind i forklaringerne”: Det kaldes God of the Gap-forklaringer. Det vil sige at hvis der er noget videnskaben ikke kan forklare, kan man jo overlade det til Gud. Det sjove ved dette argument er at der er rigtig mange der bruger det, også de der ikke selv tror på Gud.
Men sagen er faktisk vendt helt på hovedet. Gud skal netop ikke bruges til “alt det vi ikke kan forklare”. Hvis man endelig skulle “bruge” Gud til noget, burde man gøre som videnskabens pionere, nemlig til alt dét man kan forklare.
Når Newton så på planetsystemet, hvordan Merkur, Venus, Jorden og alle de andre planter smukt drejer sig rundt om Solen, forklarede han det med tyngdeloven, gravitationen. Men samtidigt så han dette fantastiske system, det gigantiske “ur”, som et smukt eksempel på hvordan Gud har indrettet tingene.
I naturudsendelser på tv blandes Gud faktisk tit ind i forklaringerne. På tv hedder Gud bare Naturen.
Et godt eksempel på det modsatte, altså en tv-naturudsendelse, er faktisk DR1's mandagsserie Vores planet (BBC Bristol: Planet Earth) som p.t. sendes på mandage. Den er en sjældent set reportage med ganske nøgterne kommentarer til hvad man kan selv iagttage, und nix weiter! -- Befriende anderledes i forhold til David Attenbouroughs fantasifulde evolutionspromovering. |